Načrtovanje, oblikovanje in zasajanje vrtov

Pred pričetkom del naredimo ogled terena, da se z vami pogovorimo o vaših željah in idejah, izrišemo idejno skico, izbor primernih rastlin in naredimo okvirno ponudbo. Če želite celovit načrt zunanje ureditve arhitekturno izrisan, se obrnite na krajinske arhitekte. Pri načrtovanju se držimo nekaj pomembih smernic:

  • VRT naj bo PRAKTIČEN, da ga lažje obdelujemo, vzdržujemo, nam daje senco in zaščito pred vetrom
  • VRT naj bo KORISTEN za nas in tudi živali okoli nas. V vrt zasadimo užitne rastline, lahko tudi okrasne in barvite rastline za metulje, užitne za ptice
  • VRT naj bo urejen v kontekstu z OKOLICO. Je vrt umeščen v podeželje, gozd ali  mesto, ga oblikujemo okoli poslovne ali privatne stavbe?
  • VRT naj bo prilagojen TERENU. Je vrt na ravnem, v terasah, na brežini? Terenu primerno izberemo ustrezno vrsto rastlin.
  • VRT naj bo LEP. Vsake oči imajo svojega malerja, a fino je, da se v vrtu nekaj dogaja skozi vse leto. Da je izbor rastlin takšen, da cveti v vseh letnih časih, da je barvitost ne le v cvetenju, vendar tudi v pestrosti listov in vej in habitusu posamezne rastline. Vsekakor pa je pomemben vidik tudi združba rastlin, ki jo izberemo za v posamezno gredo. Radi imamo detajle v vrtu, ki naredijo vrt poseben in različne materiale ter predmete, ki jih uporabimo v vrtu, da je vrt bolj zanimiv.

Vzdrževanje vrtov

Nekatere vrtove vzdržujemo redno 1x mesečno, pokosimo, obrežemo, kar je potrebno obrezati, gnojimi, nekatere pa tudi le nekajkrat letno, po želji in potrebi stranke.

Obrezovanje grmovnic, dreves

Pri obrezovanju je pomembno, da poznamo rastline, da vemo v katerem letnem času se jih sme obrezati in koliko obrezati. Pri obrezovanju dreves se držimo arborističnih smernic in že pri izbiri dreves poskušamo zasaditi drevesa primerna rastišču.

Ureditev trate

SETEV – POLAGANJE TRAVNE RUŠE – ZRAČENJE TRATE – GNOJENJE – OBNOVITEV TRATE

Z lepo trato v vrtu je največ dela. Morda je najbolje, da si že na začetku postavite cilje, kakšno trato želite imeti, saj je od tega odvisno, ali boste sejali trato, polagali travno rušo, dali namakalni sistem, …

Setev trave je najbolj optimalna v jesenskem času, ko so že močne jutranje rose in  ko ni več visokih temperatur. Za dober uspeh moramo imeti dobro pripravljen teren (primerna zemlja), kvalitetno seme in optimalno vlago (zgornji sloj zemlje se nam ne sme osušiti, sicer seme ne more kaliti). Podobno je pri travni ruši, le da moramo imeti pri ruši vlažen sloj ob koreninah, da lahko hitro poženejo v tla in seveda primerno pripravljen teren, da se odrezana travna ruša lahko ukorenini.

Izdelava namakalnih - zalivalnih sistemov

Po večini izdelujemo Rain birdove namakalne sisteme. Pri izdelavi namakalnega sistema je pomebno,  da tisti, ki projektira in izdela namakalni sistem, dobro pozna potrebe sadik po vodi, kajti to je osnova za projektiranje namakalnega sistema.

Strojno presajanje večjih rastlin

Če želite na vašem vrtu presaditi večji grm ali drevo, vam nudimo storitev presajanja večjih grmov in dreves s strojem, ki je namenjen le temu. S tem drevesu, ko ga spodrežemo vzpodbudimo rast manjših korenin. Več manjših korenin pri večjem grmu ali drevesu so pogoj, da lahko večji grm ali drevo presadimo, da ima nadaljno možnost za rast.

Izdelava hrastovih visokih gred

Na spletu imate bogato ponudbo dvignjenih gred od lesenih, kovinskih do plastičnih.

Mi vam nudimo le izdelavo hrastovih dvignjenih gred iz 5 cm debelih dil svežega hrasta. Le te vam bodo gotovo zdržale vsaj 20 let. Napolnimo jih glede na vaše želje in potrebe.

Oprema notranjih prostorov s sobnimi rastlinami

Sobne rastline niso le zeleni okras v prostoru, ampak so živa bitja, ki rastejo, se hranijo, pijejo,… zato jim ne škodi, če jih vsake toliko časa poleg rednega zalivanja in gnojenja, presajanja malo pobožate, z večjih listov pobrišete prah z vlažno krpo in jim namenite kako dobro misel in pogovor! Hvaležne vam bodo in vam vrnile s svojo bujno rastjo in posledično z dobro energijo za vas, s čiščenjem zraka v prostoru in z veliko dozo kisika, da boste lažje razmišljali!

Svetovanje glede izbire rastlin in vzdrževanja

Svetovali vam bomo ali ob ogledu terena ali osebno, če se najavite in oglasite pri nas v Vrtnariji. Ne svetujemo po mailih ali telefonsko.

Predno boste urejali vaš vrt, je pomembno, da upoštevate nekaj pravil oz. nasvetov.

  • Če gradite hišo, je že ob načrtovanju hiše pomembno, da imate izdelane vsaj okvirne želje tudi glede vrta in da to upoštevate pri gradnji.
  • Za rast rastlin v vašem vrtu je pomembna zemlja, v kateri rastline rastejo, zato ne skoparite z zemljo in navozite kvalitetno zemljo, da bodo imele rastline izpolnjen vsaj en pogoj za uspešno rast.
  • Naslednji pogoj za uspešno rast rastlin in trate v vrtu je voda. Zato ne pozabite ob gradnji vodo speljati do vrta, da imate v vrtu vrtno pipo ali dovod vode, ki je potreben za izdelavo namakalnega sistema.

Čudnarije

Vsekakor je naša osnovna dejavnost vrtnarstvo in vse kar je z njem povezano. Okrasne rastline pa nas navdihujejo tudi malo drugače…

Čudnarije tkejo, povezujejo, režejo, raziskujejo in sestavljajo, največkrat rastlinje, cvetje in vejice v neponovljive celote. Te celote so mnogokrat navdahnjene s starimi zgodbami jezika rož in nauki o čarobni, zdravilni moči rastlin, ki negujejo in blagodejno vplivajo na naše telo in duha.

Narava je res polna darov in pomenljivosti….«Za vsako bolezen rož’ca raste« , pravi star slovenski pregovor in prav tako ima vsaka rožca, vsaka rastlina nek pomen….

Venček, ki je objemal žaro, je bil sestavljen pretežno iz cvetov in listov Ruja, ki smbolizira nebeški smuk, bel, dim, ki pomeni svetlobo, v katero se je pokojnica odpravila… Iz listov in plodov Bršljana, ki simbolizirajo po eni strani smrt in po drugi strani dolgo življenje, ki ga je gospa bila deležna in cvetov Hortenzije, ki simbolizirajo srčna čustva in hvaležnost- hvaležnost, da je bila sprejeta in ljubljena med ljudmi, med katerimi je bivala.  Ostale rastline, ki so v venčku so: Trdoleska, ki  je simbol dobrote, kar je pokojnica zagotovo bila. Rman, ki simbolizira zdravje in zaščito, katera je imela skozi življenje in ju želi vsem, ki ostajajo za njo. Sivka – je simbol predanosti spokojnosti, milosti in umirjenosti, kar bodo svojci še kako potrebovali, hkrati pa tudi žalovali, kar simbolizira Cipresa. Oljka je simbol miru, ki ga je pokojnica imela v srcu, tako kot velikodušnost, kar simbolizirajo Javorjevi listi in nežnost ter mehkobo, kar predstavljajo listi Volnatega Čišljaka. Rdeči plodovi Nebeškega bambusa in panešplje pa so simbol sreče, prijateljstva, harmonije in zdravja, ki ga pokojnica želi prav vsem ljudem, ki so jo spremljali na njeni življenski poti.